Budgetbeheer

Als u het traject ingaat voor een schuldbemiddeling of saneringskrediet, dan gebeurt dit vrijwel altijd in combinatie met budgetbeheer. Er zijn verschillende gradaties binnen budgetbeheer. Het kan zijn dat alleen uw afloscapaciteit op de budgetbeheerrekening binnenkomt, en door de Gemeente wordt gereserveerd voor schuldeisers. Dit gebeurt meestal wanneer u een uitkering ontvangt van de Gemeente, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering (WWB).

Het is ook mogelijk dat uw gehele inkomen op de budgetbeheerrekening binnenkomt. Hierop wordt de afloscapaciteit ingehouden, en het restant wordt naar uw eigen rekening wordt overgeboekt. Dit gebeurt meestal wanneer u inkomsten heeft anders dan een bijstandsuitkering en u voldoende in staat bent om uw eigen vaste lasten te betalen.

Een derde optie is dat uw inkomen binnenkomt op de budgetbeheerrekening, de afloscapaciteit wordt ingehouden, uw huur, energie, water en zorgverzekeraar worden betaald, en het restant naar uzelf wordt overgeboekt. Deze vorm van budgetbeheer wordt vaak verplicht gesteld indien er sprake is van een schuldbemiddelingstraject of saneringskrediet en er schulden zijn in de vaste lasten.

De meest uitgebreide vorm van budgetbeheer is het type waarbij alle vaste lasten worden betaald door de Gemeente, en u daarnaast ook wordt voorzien van leefgeld. Er wordt dan bijvoorbeeld wekelijks een bedrag voor u overgemaakt om van te leven. Het resterende geld wordt op de budgetbeheerrekening gereserveerd voor incidentele rekeningen en onvoorziene uitgaven. Deze vorm van budgetbeheer is bedoeld voor mensen die in het verleden hebben bewezen niet met geld om te kunnen gaan, maar voor wie beschermingsbewind niet mogelijk is omdat er geen medische grond voor is.